perjantai 4. joulukuuta 2015

Se oli sitten siinä

Nyt on työt tehty ja arvosteltu, pieniä paketteja vaihdeltu ja käsiä puristeltu. Vaikka kotiin on aina mukava palata, jään kyllä kaipaamaan Koperia ja aivan varmasti tulen tänne vielä joskus vähintäänkin turistina. Loistavan työtodistuksen lisäksi taskuun jäi korvaamaton kokemus ja ystäviä, joihin pidän yhteyttä jatkossakin. Vielä olisi jäljellä hankkiutuminen Mariboriin, jossa kolmen tunnin kuluttua on päätöspalaveri ja huomenna olisikin edessä pitkä kotimatka.

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Vielä vähän kenttäarviointia

Tänään vietin jälleen päivän vartijoiden kanssa, nopeuksia mittaillen, autoja tarkastaen ja muita perustehtäviä hoitaen. Samalla kyselin ja seurailin toimintamalleja ja tehtäviä ja panin jälleen merkille joa aiemmin useaan kertaan todetun ongelman, joka liittyy rekkakuskien liikkumiseen ja kulunvalvontaan. Lisäksi sain vahvistuksen aiemmin esittämälleni epäilykselle täsmällisestä paikan löytämisestä tietyillä alueilla kiiretilanteessa, kun radio-ohjeistuksen perusteella haettiin hälytyksen aiheuttanutta kohtaa ja hukattiin lähes minuutti u-käännöksiin. -Aion siis uudemman kerran esittää GPS päätelaitteiden ja karttasovellusten käyttöönottoa.
Huomenna viimeistelen raportointini ja päätän antoisan työrupeamani täällä.

tiistai 1. joulukuuta 2015

Lähtövalmisteluja

Suunnitelmilla tuntuu olevan tapana muuttua ja niinpä tällekin päivälle suunnitellut tehtävät muuttuivat aamukahvin myötä. Aiemmista aikeistani poiketen käytinkin suurimman osan työajasta esimiehen allekirjoitusta vaativien dokumenttien valmisteluun. Hieman sain sentään laajennettua vartiointiosaston tehtävien ja perustoimintojen arviointia ja arvioinnin purkua,
Illemmalla teimme pikaisen poikkeaman Škocjanin luolille, mikä osoittautuikin hienoksi ratkaisuksi sillä sunnuntaisten luolien jälkeen nämä olivat jopa vaikuttavampi kokemus. Paikka ei ole samalla tavalla turistipyydykseksi valjastettu ja vaikkakin pienempiä, ovat luolat mielestäni hienompia.


maanantai 30. marraskuuta 2015

Koulutuksen suunnittelua

Tänään täydentelin arviotani vartijoiden kalusto- ja koulutustarpeista ja ideoin muun muassa pikakoulutuksen heillä käytössään olevien ensiapuvälineiden tehokkaan käytön opettamiseen. Mitään varsinaista tehtävää minulla ei tällä hetkellä ole, joten voi olla että koulutan vartijoille mm. C.A.T. kiristyssiteen käytön, koska varustuksessa niitä on, mutta he eivät välineen käyttöä hallitse.

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Linnaa ja luolaa

Koska on viimeinen viikonloppuni Sloveniassa -tällä erää, päätin käydä katsomassa Slovenian tunnetuimman turistikohteen eli Postojnan luolaston. Ja vaikuttava paikka olikin. Samalla reissulla kävin tutustumassa myös Predjaman linnaan, jossa käyntiä myöskin suosittelen, jos niille nurkille joskus sattuu eksymään.
Ja koska olin tähän mennessä matkustellut jo bussilla ja kimppakyydillä Prevozin kautta, halusin testata kaikkien huonoksi mainostamaa junaverkostoa. Ostin siis junalippuni sujuvalla slovenialla ja kiittelin saatuani ohjeet, jotka kuvittelin ymmärtäneeni. Tyytyväisenä menin laiturille odottelemaan junaa, joka ei koskaan tullutkaan, mutta riittävästi tilannetta tarkkailtuani älysin kysäistä vieressä odotelleen linja-auton kuljettajalta, josko kyseinen bussi on korvaamassa junaa, johon minulla oli lippu. Juuri näin oli asian laita ja bussi vei puolet matkasta, ennen kuin vihdoin päästiin junan kyytiin.
Ja vaihteeksi hieman kuvia.





perjantai 27. marraskuuta 2015

Borassa

Eli tänään sain hieman tuntumaa Boraan, eli pohjoistuuleen, joka voi täällä puhallella sellaisella reippaan 100 km/h nopeudella. Edes lähelle huippulukemia ei tänään päästy, mutta sen verran tuuli että ajoittain oli käveleminenkin hieman hankalaa.
Mutta se säästä, Laadin tänään tiiviin nelisivuisen raportin, jossa listasin vartijoille kuuluvat työtehtävät eri tilanteissa sekä käytössä olevat varusteet. Sen jälkeen esitin huomioni työtehtävien turvallisesta suorittamisesta käytettävissä olevilla välineillä ja henkilöstön koulutuksesta tiettyjen välineiden ja tehtävien osalta.

torstai 26. marraskuuta 2015

Kenttäarviointia

Käytettyäni aamupäivän ympäristö- ja pelastusasioihin, päätin lepuuttaa tietokonettani ja liiasta ajattelusta kipeytynyttä päätäni siirtymällä kenttäarvioinnin pariin. Otin tarkastelun alle vartijoiden tehtävät erilaisissa tilanteissa ja valmiusasteissa ja heidän käytettävissään olevien varusteiden ja koulutuksen riittävyyden erilaisissa mahdollisissa tehtävissä.
Kuten osasin olettaakin, pääasiassa asiat olivat erittäinkin hyvällä mallilla suunnitelmien ja käytettävissä olevien varusteiden osalta, mutta muutama aavistukseni ristiriidoistakin varmistui.
Tästä on se hyvä puoli, että sen sijaan että joutuisin tyytymään pelkästään toteamaan suuremmassa mittakaavassa asioiden olevan suunnitelmista katsoen hienosti, kuten ne ovat, voin tuoda esiin pari konkreettista epäkohtaa, jotka ovat vieläpä varsin pienillä kustannuksilla korjattavissa.